Nostalgia-TV
NOSTALGIA-TV

ETUSIVU YOUTUBE TV-AJANKUVAT STRIIMI SIVUKARTTA PALAUTE

YLE TV1:n tunnukset

Yle TV1 on Yleisradion omistama televisiokanava, joka tarjoaa yleisölle uutisia, urheilua ja viihdettä suomeksi. Lähes 70 % Yle TV1:n ohjelmistosta koostuu asiaohjelmista. Yle TV1 lähetti ohjelmaa nimellä Suomen Televisio vuodesta 1958 vuoteen 1965. Tuolloin kanavan nimeksi tuli TV-ohjelma 1, joka lyhennettiin pelkäksi TV1:ksi vuonna 1971. Kanava nimettiin YLE TV1:ksi 27.8.2001 ja lopulta Yle TV1:ksi 5.3.2012. (Lähde: Wikipedia)

1.1.1958–28.2.1965

Yleisradion joutsenet
Suomen Televisio (1964)

Suomen Television tunnuksessa ruutuun ilmestyy neljä tyyliteltyä joutsenta, jotka menevät lähelle toisiaan. Ruudun keskelle ilmestyy teksti "SUOMEN TELEVISIO". Hetken päästä joutsenet lentävät pois ruudusta ja teksti alkaa lähestyä katsojaa kunnes se häipyy ruudusta. Tunnus otettiin käyttöön 1. tammikuuta 1958 ja se esitettiin viimeisen kerran 28. helmikuuta 1965. Taustavärinä on harmaa, sillä tuohon aikaan ei ollut värilähetyksiä.

Trivia: Tunnuksen suunnitteli E. Räty.

Variantit:

 • Ohjelmalähetyksen lopuksi esitettiin tunnus, jossa "SUOMEN TELEVISIO"-teksti katoaa, sitten joutsenet alkavat poistua ruudusta ja lopulta harmaa tausta katoaa.

 • Ennen Kamerakierros-ohjelmaa näytettiin lyhyempää tunnusta jossa teksti "SUOMEN TELEVISIO" näkyy taivaalla ja alkaa lähestyä katsojaa kunnes se häipyy ruudusta.

Musiikki: Tunnuksen musiikin sävelsi Lauri Saikkola ja sen esitti Radion Sinfoniaorkesteri Nils-Eric Fougstedtin johdolla. Tunnusmusiikista on olemassa lyhyt ja pitkä versio, joista lyhyt soi itse tunnuksessa. Pitkää voi kuunnella Ylen Elävässä Arkistossa.

Saatavuus: Tunnusta esitettiin televisiossa ohjelmalähetyksen aluksi ja lopuksi. Tunnus on säilynyt Yleisradion arkistoissa ja se julkaistiin vuonna 2006 Elävässä arkistossa. Lisäksi tunnus löytyy joistakin televisio- ohjelmista, kuten Suomalainen rapsodia (1974) ja Sinun tarinasi - Yle 90 (2016).

1.3.1965–24.12.1965

YLE TV1:n toisessa tunnuksessa on musta tausta, jossa valkoisia viivoja. Keskellä on soikio jossa lukee teksti "TV-ohjelma 1."

Trivia: Tunnuksen suunnitteli E. Räty, joka suunnitteli myös Suomen Television tunnuksen.

Musiikki: Tunnuksen aikana kuuluu "plim-plam-plom" väliaikamerkkiä.

Saatavuus: Tunnusta esitettiin televisiossa ohjelmalähetyksen aluksi ja lopuksi.

24.12.1965–31.12.1991

TV1:n joutsentunnus
TV1:n ruotsinkielinen joutsentunnus

YLE TV1:n kolmannessa tunnuksessa on sininen tausta, jonka päällä neljä joutsenta kohtaa toisensa muodostaen vinoneliön. Neliön sisäpuolen yläosaan ilmestyy sana ”Yleisradio” ja alaosaan teksti ”TV 1”. YLE TV2:lla oli sama tunnus, paitsi neliöön ilmestyi teksti Yleisradio TV 2. Tunnus otettiin käyttöön 1. maaliskuuta 1965, jolloin TV1 ja TV2 aloittivat lähetyksensä. Tunnus esitettiin viimeisen kerran televisiossa 31. joulukuuta 1991.

Trivia: Tunnuksen suunnitteli E. Räty, joka suunnitteli myös Suomen Television tunnuksen.

Variantit:

 • Jos TV1:n ohjelmalähetys alkoi tai loppui ruotsinkielisellä ohjelmalla, esitettiin tunnuksesta versio jossa vinoneliön sisäpuolelle ilmestyi sana ”Rundradion”.

Musiikki: Tunnuksen aikana kuuluu puhallinsoittimilla soitettu sävel, joka on aluksi hiljainen mutta kovenee loppua kohden.

Saatavuus: Tunnusta esitettiin televisiossa ohjelmalähetyksen aluksi ja lopuksi. Tunnusta saatettiin esittää myös ennen MTV:n ohjelmaosuuksia ja niiden jälkeen. Tunnuksen löytää Ylen Elävästä Arkistosta sekä useista YouTubeen ladatuista vhs-nauhoituksista.

197?–1987

YLE TV1:n neljäs tunnus ei ollut varsinainen tunnusfilmi, vaan päivittäin vaihtuva valokuva, johon on liitetty satunnaiseen kohtaan TV1:n silloinen logo. Logo oli yleensä väriltään joko valkoinen ja musta. Yleensä valokuvat olivat luontoaiheisia. Tunnus oli käytössä 1970-luvulta vuoteen 1987.

Tunnuksen valokuvat:

 • Helmikuussa 1983 tunnuksessa oli valokuva, jossa kaksi naista kävelee kadulla, heidän lastensa katsoessa kameraa kohti. Logo, hieman erilaisella fontilla, on kuvan keskellä.
 • 25. maaliskuuta 1984 tunnuksessa oli kuva kultaisesta koristeesta, joka roikkuu maalauksen edessä. Logo on kuvan vasemmassa alakulmassa.
 • 25. maaliskuuta 1984 lähetettiin myös tunnus, jonka kuvassa on karhunputkia hämärän taivaan edessä. Logo näkyy vasemmalla keskellä.
 • 1. huhtikuuta 1984 tunnuksessa oli kuva yksinäisestä kuningaskalastajasta, joka istuu puun oksilla. Logo on vasemmassa alakulmassa.
 • 10. lokakuuta 1984 tunnuksen kuvassa oli tammia peräkkäin. Logo on ruudun alareunassa.
 • 14. lokakuuta 1984 tunnuksen kuvassa oli peltomaisema, jonka päällä näkyy sähkölinjoja. Taustalla näkyy metsän reuna. Logo on oikeassa yläkulmassa.
 • 18. lokakuuta 1984 tunnuksen kuvassa oli puisia rakennuksia. Logo on ruudun vasemmassa alakulmassa.
 • Helmikuussa 1985 tunnuksen kuvassa oli lähikuva lumisesta maasta. Logo on ruudun vasemmassa alakulmassa.
 • Kesällä 1985 tunnuksen kuvassa oli kellertävä auringolasku järveä vasten. Logo on ruudun vasemmassa alakulmassa.
 • 14. helmikuuta 1986 tunnuksen kuvassa oli riekko, joka on Lapin vuoristoalueilla. Logo on oikealla puolella.
 • Jossain vaiheessa vuotta 1986 tunnuksen kuvassa oli silkkiuikku, joka ui kaislikossa. Logo on oikeassa alakulmassa.
 • 1. maaliskuuta 1986 tunnuksen kuvassa oli luminen maasto jossa oli puita, taloja sekä ihminen kävelemässä polulla.
 • 16. maaliskuuta 1986 tunnuksen kuvassa oli aaltoja joessa. Logo on kuvan oikeassa alakulmassa.
 • 18. toukokuuta 1986 tunnuksen kuvassa oli tyyni joki, jonka edessä on koivun lehtiä. Logo on jälleen kuvan oikeassa alakulmassa.
 • 22. syyskuuta 1986 tunnuksen kuvassa on
 • 18. maaliskuuta 1987 tunnuksen kuvassa oli luminen vuori, jonka takana paistaa täysikuu. Logo on kuvan oikeassa alakulmassa.
 • 21. maaliskuuta 1987 tunnuksen kuvassa oli luminen männynhuippu. Logo on ruudun alareunassa.
 • 26. heinäkuuta 1987 tunnuksen kuvassa oli majava syömässä veden pinnalla. Logo on ruudun oikeassa yläreunassa
 • Syyskuussa 1986 Yleisradio täytti 60 vuotta, jonka kunniaksi näytettiin tunnusta, jossa on teksti yle60, joka näkyi aluksi keltaisena. Sitten tausta muuttuu siniseksi sekä teksti valkoiseksi. Lopuksi logo ilmestyy vasempaan yläkulmaan.

Musiikki: Tunnuksen aikana kuuluu ote joutsentunnuksen sävelestä kellopelillä soitettuna. Yleisradion 60-vuotisjuhlatunnuksessa sävel kuultiin syntetisaattorilla soitettuna.

Saatavuus: Tunnusta esitettiin televisiossa ennen MTV:n ohjelmaosuuksia ja niiden jälkeen. Joskus ennen MTV:n osuuksia tämän tunnuksen sijaan saatettiin esittää sininen joutsentunnus. Tunnuksen voi nähdä useissa YouTubeen ladatuissa VHS-nauhoituksissa. Tunnuksessa on nähty enemmän valokuvia kuin tässä esitellyt.

31.8.1987–31.12.1992

TV1:n tunnus TV1:n tunnus TV1:n tunnus TV1:n tunnus TV1:n tunnus

YLE TV1:n viidennessä tunnuksessa ruutuun ilmestyy eri suunnista kuusi ohutta eriväristä levyä. Levyt kasaantuvat yhteen muodostaen ykkösen. Ykkönen näkyy vähän aikaa ja lopulta hajoaa. Taustaväri on tummansininen. Tunnus otettiin käyttöön vuonna 1987 ja se esitettiin viimeisen kerran 31. joulukuuta 1992.

Musiikki: Tunnuksen aikana kuuluu syntetisaattorilla soitettu fanfaari.

Saatavuus: Tunnusta esitettiin televisiossa ennen MTV:n tai FST:n ohjelmaosuuksia ja niiden jälkeen. Nykyään se on nähtävillä Ylen Elävässä Arkistossa ja lukuisissa YouTubeen ladatuissa VHS-nauhoituksissa. TV1/MTV-tunnusta saatettiin esittää MTV:n ohjelmaosuuksien jälkeen sen sijaan, että olisi esitetty MTV:n ja TV1:n omat tunnarit.

1.1.1992–1999

Yleisradion vuosien 1992–1999 tunnuksen loppuun ilmestyi TV1:llä aina kanavan oma logo.

Variantit:

 • Vuonna 1992 tunnuksesta esitettiin versiota, jonka lopussa Yleisradion logo vaihtuu eriväriseksi ykköseksi eli TV1:n tuolloiseksi logoksi.
 • Vuosina 1993–1998 tunnuksen loppuun ilmestyi logo, joka on tummanpunainen neliö, jonka oikeassa reunassa on valkoinen ykkönen.
 • Vuosina 1998–1999 tunnuksen loppuun ilmestyi muunneltu versio edellisestä logosta. Logo oli muutettu kirkkaan punaiseksi, sen reunoja oli pyöristetty ja siitä oli lohkaistu irti ykkönen.
 • Viikonloppuaamuisin 1998–1999, jolloin TV1:n lähetys alkoi lastenohjelmilla, tunnuksen loputtua ruutuun putoaa punainen lintu. Lintu kävelee eteenpäin ruudulla, jolloin TV1:n logo katoaa kuvasta. Tästä alkaa Veturi-lastenohjelman tunnari, jossa lintu esiintyy.

Musiikki: Tunnuksen musiikki oli sama kuin Yleisradion tuolloisessa tunnuksessa.

Saatavuus: Tunnus esitettiin TV1:llä ohjelmalähetyksen aluksi ja lopuksi. Nykyään se on nähtävillä Ylen Elävässä Arkistossa ja joissakin YouTubeen ladatuissa VHS-nauhoituksissa.

1.1.1993–elokuu 1998

YLE TV1 esitti vuosina 1993–1998 kahta eri tunnusta. Ensimmäisessä tunnuksessa esiintyy läpinäkyvä kuutio tummanpunaisella taustalla. Logon jokaisessa reunassa on läpinäkyvä ykkönen.

Toisessa tunnuksessa kuutio pyörii harmaalla taustalla. Kuution jokaisella sivulla on eri taustaväri. Kuutio pysähtyy lopulta ja näyttää neliöltä, jonka sivulla on TV1:n logo. Kuution alla lukee YLE TV1 ja ohjelman tuotantovuosi.

Trivia: Tunnuksissa esiintyvän logon suunnitteli Liisa Kallio.

Variantit:

 • Toisinaan harmaataustaisen tunnuksen alle ilmestyi sen ohjelmatoimituksen nimi, joka on tuottanut tai hankkinut edellisen ohjelman. Näissä versioissa kuutio ei pysähtynyt punaiselle sivulle, vaan esim. siniselle tai vihreälle.

Musiikki: Harmaataustainen tunnus on hiljainen, mutta toisessa tunnuksessa kuuluu rauhallinen tunnusmusiikki. TV1 soitti samaa tunnusmusiikkia lisäksi päivän ohjelmia esitellessään tai kuulutusten aikana.

Saatavuus: Harmaataustaista tunnusta esitettiin jokaisen TV1:n ohjelman jälkeen. Toista tunnusta esitettiin ennen FST:n ohjelmaosuuksia ja niiden jälkeen sekä ennen illan viimeistä ohjelmaa (joka oli tuohon aikaan yleensä Euronews-uutislähetys). Harmaataustainen tunnus on nähtävillä Ylen Elävässä Arkistossa ja toinen tunnus muutamissa YouTubeen ladatuissa VHS-nauhoituksissa.

elokuu 1998–8.1.2001

YLE TV1:n kahdeksannessa tunnuksessa on puoliksi oranssin ja puoliksi valkoisen värinen tausta, joka liikkuu verhon tavoin. Tausta pyörähtää puoliympyrän ja sen oranssi väri muuttuu punaiseksi. Pian taustalla näkyy sumea suurennos TV1:n silloisesta logosta ja sen vieressä valkoinen alue. Lopulta ruutuun ilmestyy TV1:n logo, jonka oikealla puolella lukee punaisin kirjaimin TV1. Tunnus otettiin käyttöön elokuussa 1998 ja siitä luovuttiin tammikuussa 2001.

Lisäksi vuosina 1998–2001 esitettiin toista tunnusta, jossa läpinäkyvä ykkönen heiluu kuin tuulen mukana punaoranssilla taustalla. Kuvan alaosassa on valkoinen palkki ja vasemmassa alalaidassa TV1:n punainen logo. Valkoisessa palkissa lukee punaisin kirjaimin TV1 tai YLE - TV1 1999 tai YLE - TV1 2000 riippuen ohjelman tuotantovuodesta. Tunnus otettiin käyttöön elokuussa 1998 ja sen esittämistä jatkettiin vuonna 2001, vaikka edellämainittu tunnus poistui ruudusta tuolloin.

Musiikki: Tunnusten aikana kuului rauhallinen ja miellyttävä tunnussävel, jonka taustalla voi kuulla tuulen kohinaa.

Saatavuus: Tunnusta esitettiin televisiossa ohjelmalähetyksen aluksi ja lopuksi. Nykyään tunnuksen voi nähdä joissakin YouTubeen ladatuissa VHS-nauhoituksissa.

2001–2007

YLE TV1 esitti vuosina 2001–2007 kahta eri tunnusta, joista toisesta oli eri versiota. Ensimmäinen tunnus oli tuttu jo vuosilta 1998–2001 ja se säilyi, vaikka TV1 uudisti muuten tunnuksensa ja kanavailmeensä tammikuussa 2001. Tunnuksessa läpinäkyvä ykkönen heiluu kuin tuulen mukana punaoranssilla taustalla. Kuvan alaosassa on valkoinen palkki ja vasemmassa alalaidassa TV1:n punainen logo. Valkoisessa palkissa lukee punaisin kirjaimin YLE - TV1. Tunnuksesta luovuttiin lopulta pääsiäisenä 2007.

Toisessa tunnuksessa liikenainen saapuu hissiin ja sulkee sen oven painamalla 1-painiketta hissin seinässä. Hissin painikkeiden yläpuolella lukee YLE TV1. Napin painalluksesta auringonkukkia kasvaa hissiin ja sen lattia ja seinät muuttuvat vihreiksi. Nainen ilahtuu tästä ja pyörähtää hississä sen liikkuessa ylös. Hississä on nyt nurmea, auringonkukkia ja mansikoita. Nainen ottaa mansikan käteensä ja syö sen iloisena. Ruudun oikeaan yläkulmaan ilmestyy teksti |YLE| TV1, josta tuli TV1:n vaihtoehtoinen logo lokakuussa 2002. Tunnuksia lähetettiin vain vuosina 2001 ja 2002.

Variantit:

 • Toisen tunnuksen vaihtoehtoisessa versiossa haalariin pukeutunut nainen kiipeää tikkaita hissin oven sulkeutessa. Sitten hän painaa samaa yläpainiketta ja hissin seinille ilmestyy punaista tapettia. Kun hissi menee ylös, hän kääntyy kameran eteen hymyillen.
 • Toisen tunnuksen kolmannessa versiossa pieni lapsi kädessään ilmapallo ja lahja painaa hissin yläpainiketta. Kun hissi liikkuu ylöspäin, lapsen kädessä oleva ilmapallo alkaa nousta ilmaan lapsi mukanaan. Lapsi katsoo hymyillen kameraa lopuksi.

Musiikki: Punataustaisen tunnuksen taustamusiikkina oli toisinaan joko vuosien 1998–2001 tunnuksen sävel tai se oli hiljainen. Näyteltyjen tunnusten taustamusiikkina on kosketinsoittimilla ja soittorasialla soitettu teema.

Saatavuus: Punataustaista tunnusta esitettiin televisiossa jokaisen TV1:n esittämän ohjelman jälkeen. Näyteltyjä tunnuksia saattoi nähdä ohjelmien päätyttyä tai TV1:n ohjelmamainosten ja kuulutusten välillä. Tunnuksesta oli useita versiota. Molemmat tunnukset voi nähdä joissain YouTubeen ladatuissa VHS-nauhoituksissa.

2007–3.4.2010

YLE TV1:n kymmenennessä tunnuksessa tyylitelty joutsen ilmestyy sinisen taustakuvan päälle eri tavoin. Joutsen esiintyi aikoinaan jo TV1:n vuosien 1965-1992 tunnuksessa. Joutsenen toinen siipi on vaakatasossa ja toinen jyrkästi karteva. Joutsenen alle ilmestyy TV1:n silloinen logo eli teksti |YLE| TV1. Tunnuksia esitettiin huhtikuusta 2007 3. huhtikuuta 2010 asti.

Variantit:

 • Ohjelmalähetyksen lopuksi lähetettiin tunnus, jossa joutsen katoaa tummansiniseen taustaan, johon ilmestyy teksti Hyvää yötä.
 • Ohjelmalähetyksen aluksi lähetettiin tunnus, jossa joutsen palaa kuvaruutuun ja sen alle ilmestyy teksti Hyvää huomenta.

Musiikki: Tunnuksen musiikkina on lyhyt pianolla soitettu sävel.

Saatavuus: Tunnuksia esitettiin televisiossa jokaisen TV1:n ohjelman jälkeen tai ennen niiden alkamista. Nykyään niitä voi nähdä YouTubeen ladatuissa digiboksi- tai VHS-nauhoituksissa.

4.4.2010–5.3.2012

YLE TV1:n 11. tunnuksessa on sama joutsen kuin edellisessä tunnuksessa, jonka alle TV1:n logo ilmestyy. Logo esiintyy samalla sinisellä taustalla, jossa esiintyy uusia animaatiota sekä maisemia. Tunnukset otettiin käyttöön 4. huhtikuuta 2010 ja niistä luovuttiin 5. maaliskuuta 2012.

Musiikki: Tunnuksen musiikki on edelleen lyhyt pianolla soitettu sävel.

Saatavuus: Tunnuksia esitettiin televisiossa jokaisen TV1:n ohjelman jälkeen tai ennen niiden alkamista. Nykyään niitä voi nähdä YouTubeen ladatuissa digiboksi- tai VHS-nauhoituksissa.

5.3.2012-11.12.2012

YLE TV1:n 12. tunnuksessa on lähikuva samoista joutsenista kuin edellisessä tunnuksessa, mutta ne ovat väriltään sinisiä ja niitä on monta peräkkäin. Joutsenet liikkuvat valkoisella taustalla. Lopuksi TV1:n nykyinen logo ilmestyy ruutuun. Tunnukset otettiin käyttöön 5. maaliskuuta 2012 ja niistä luovuttiin 12.12.2012.

Musiikki: Tunnuksen musiikki on rauhallinen kitaralla ja bassolla soitettu sävel.

Saatavuus: Tunnuksia esitettiin televisiossa jokaisen TV1:n ohjelman jälkeen tai ennen niiden alkamista.

12.12.2012–3.3.2016

YLE TV1:n 13. tunnuksessa liikkuu edellisistä tunnuksista tuttuja joutsenia valkoisella taustalla. Lyhyen hetken jälkeen näytölle ilmestyy TV1:n nykyinen logo. Tunnukset otettiin käyttöön 12. joulukuuta 2012 ja niistä luovuttiin maaliskuussa 2016.

Musiikki: Tunnuksen musiikki on sama sävel kuin edellisessä tunnuksessa, mutta pianolla soitettuna hitaampana versiona.

Saatavuus: Tunnuksia esitettiin televisiossa jokaisen TV1:n ohjelman jälkeen tai ennen niiden alkamista.

4.3.2016–(nykyinen)

YLE TV1:n nykyisessä tunnuksessa esiintyy hämärä taivas, jonka alapuolella näkyy taloja siluetteina. Kuvan oikealla puolella on suuri osittain läpinäkyvä lohko, joka pyörähtää nopeasti näytön ympäri ennen kuin nopeasti alaspäin. Lopuksi ruutuun tulee TV1:n nykyinen logo.

Musiikki: Tunnuksen musiikki on rauhoittava sävel.

Saatavuus: Tunnusta esitetään nykyisin TV1:llä jokaisen ohjelman jälkeen tai ennen niiden alkamista.

Kooste TV1:n tunnuksista ja kanavailmeistä

Päivitetty 24.8.2018

 

 

© Nostalgia-TV Productions